zondag 7 april 2013

Garnalen Kroketten n.a.v. Workshop Petra van Niftrik


De kroket is niet meer weg te denken uit ons land en ik heb heel wat kroketjes geproefd in mijn leven, maar de garnalen kroket staat toch wel op nummer 1. Heerlijk met een klodder zelfgemaakte mayonaise en gefrituurde peterselie. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar het zelfmaken van kroketten, want we kennen allemaal de verhalen rondom de kant-en-klare kroketten. Tijdens het Food Film Festival werd er een workshop kroketten maken met Petra van Niftrik aangeboden en daar hoefde ik niet lang over na te denken. Meteen aangemeld met vriend J. De workshop begon vrij chaotisch, maar al snel stond ik samen met Ellen van de blog In My Red Kitchen een champignon-truffel kroket te maken! Er werden in totaal vijf verschillende kroketten gemaakt waaronder een kroket met rendang (Indonesisch stoofvlees).Wow, echt zo lekker! En helemaal niet zo gek te bedenken dat de substantie van rendang dicht in de buurt komt van een ragout. Zo kun je eindeloos blijven experimenteren!
 Onze kroket werd door meerdere mensen uitgesproken als een van de beste en dat smaakte naar meer en wie kan ik nou meer blij maken met zelf gemaakte garnalen kroketjes dan mijn lieve mama? Op tweede paasdag stonden de garnalen kroketjes op het menu die heel goed gelukt waren! Ik noem het beginnersgeluk ;-) Het is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd.

Wat heb je nodig (goed voor 10/12 kroketten):

- 200 gram Hollandse garnalen
- flinke bos platte peterselie, fijngehakt
- 1 pot a 380 ml visfond (of zelfgetrokken visbouillon)
- 80 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 2 gelatineblaadjes
- peper & zout
- 1 bosje krulpeterselie voor de garnering

Voor het rollen:

- 4 eiwitten
- paneermeel van zelf gedroogd witbrood of Panko (beter nog: zelfgedroogd witbrood & panko)
- 20 gram bloem

Hoe maak je het:

Begin met alles klaarzetten zodat je snel kunt schakelen. Voeg de gelatine blaadjes toe aan een kommetje met koud water en zet even weg. Verhit nu in een braadpan of hoge pan met dikke bodem de roomboter en laat het bruisen (vocht moet eruit) op middelmatig vuur. Fruit de fijngesnipperde sjalot even kort mee. Voeg nu de bloem toe en gebruik hierbij een spatel bij het door elkaar roeren. De roux is gaar zodra die los komt van de bodem.

 
Nu kan de visfond erbij en doe dit in delen zodat alles goed wordt opgenomen. Weetje: bij hete roux gebruik je koude bouillon en bij koude roux gebruik je hete bouillon zodat het beter bindt.
Knijp de gelatine uit en voeg die nu toe aan de ragoux. Je zult zien dat het snel wordt opgenomen in de warme substantie. Voeg nu de Hollandse garnalen en de fijngehakte platte peterselie toe en roer alles door elkaar. Breng het nu op smaak met peper & zout. Een weetje van Petra van Niftrik: je ragoux moet een goed uitgeproken smaak hebben omdat de paneermeel een deel van de smaak weg neemt. Goed proeven dus!  


Pak een platte schaal of bakblik en verdeel de ragoux daaroverheen. Dek af met plastic folie dat op de warme massa gedrukt moet worden. Zie onderstaande foto. Laat de ragoux zeker een nacht in de ijskast afkoelen. Maak ondertussen het paneermeel door het witbrood (korstjes verwijderd) 20 minuten in een voorverwarme oven van 120 graden te leggen. Even afkoelen en in de keukenmachine fijnmalen. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een deegroller of lege fles wijn. Je kan het nog makkelijker maken door Panko te gebruiken. Dit is een Japans paneermeel dat kant en klaar te kopen is bij de toko.



Nu kan het leuke werkje beginnen, het rollen van de kroketjes! Pak drie kommetjes, één met bloem, één met de losgeslagen eiwitten en één met paneermeel.
Mijn ragoux was vrij plakkerig dus lastig te rollen, maar als ik mijn handen nat maakte ging het beter. Pak steeds een deeltje ragoux en rol tot een mooi kroketje. Rol eerst door de bloem vervolgens door het eiwit en als finishing touch door de paneermeel. Zorg dat je de uiteinden niet mist. Als je hier klaar mee bent laat je de kroketten weer afkoelen in de ijskast.



Kroketjes zijn bijna klaar om gefrituurd te worden
Frituur de kroketten op 180 graden in plantaardige olie voor 2 a 3 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. Als je de kroketjes hebt gebakken kan je als garnering nog krulpeterselie frituren, maar pas op het spettert enorm dus doe de klep snel dicht als je de peterselie eraan toevoegt. Frituur de peterselie 10 seconden en dien de kroketjes op met een schijfje citroen en de gefrituurde peterselie. Lekker met citroen mayonaise en toast!
 
Enjoy!!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You may also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...